Wedstrijdverslag Vizier op Volleybal: Tornado wervelt voorbij de Bevers

De voor beide teams voor het overleven in de eerste divisie belangrijke wedstrijd tussen Tornado Geesteren en de Bevers Lemelerveld werd op Paaszaterdag een ware herrijzenis voor de ploeg van trainer coach Gerjan Heerkes. Sedert 11 oktober vorig jaar was er in de Ransuil niet meer gewonnen, het hele seizoen was er nog geen vijfpunter gescoord en gisteren vond de jeugdige Tornado ploeg het tijd worden om aan dat gemis een eind te maken. De Bevers, die vorige week in Warnsveld een dijk van een partij moeten hebben gespeeld om WSV, toen tweede op de ranglijst, te verslaan hadden weinig tot niks in te brengen. “We speelden een divisie niveau beter dan vorige week tegen Rivo” zei trainer coach Gerjan Heerkes, dat moet bij de Bevers andersom geweest zijn.

Tornado speelde enthousiast, stond goed te blokkeren (Bianca Meijerink en Esmee Oude Avenhuis) en prima in het achterveld te verdedigend en te passen, waar bij libero Danique Hutten en passer loper Romy Loohuis zich zeer verdienstelijk maakten.  Spelverdeelster Marell Oude Avenhuis kon de voorwaartsen goed en gevarieerd bedienen, en vooral Ilona Reinerink en Melissa Maat wisten daar wel raad mee. Bij de Bevers hadden Moniek Reimert (nr. 5) en Sanne Mars (nr. 11) een behoorlijk aandeel in de totale productie, die overigens nogal tegenviel.

Met Melissa Maat aan de opslag, lang diagonaal van hoek tot hoek, en Ilona Reinerink in de rol van afmaker aan het net stoomde Tornado na een 2-4 achterstand ineens door naar 9-5. Aan het net waren de aanvalsters scherp, serverend werd er veel druk bij de Bevers neergelegd en tot aan de 21-15 speelde de thuisploeg met een lage foutenlast. Net overigens als de Bevers, maar die kregen ook weinig gelegenheid om fouten te maken, vanwege de adequate side out bij Tornado. Na 21-15 ging Tornado een drietal keren in de fout, zonder dat dit consequenties had. Bianca Meijerink scoorde via een lobje en een korte bal op de achterover. De 21-15 werd via 22-17 in 25-18 winst omgezet.

Met 22 eigen punten en zeven scores voor de Bevers was deze set een duidelijke zaak. Acht keer Ilona Reinerink en vijf keer Melissa Maat noteerden we als best scorende speelsters.

In de volgende set pakte de Bevers een 1-4 voorsprong, Moniek Reimert en Sandra Valk scoorden. In de servebeurten van Marell Oude Avenhuis (van 2-4 naar 4-5) en Melissa Maat (van 5-5 naar 8-6) nam Tornado het heft even over, de gasten klampten aan en konden bij 9-9 op gelijke hoogte komen. Ilona serveerde de thuisploeg naar 12-10 en in het verdere verloop van de set bleven de teams elkaar in de stand dicht op de huid zitten.

De Bevers gaf een viertal kadootjes in de vorm van vier foutserves op rij weg, Tornado liet zien dat ook te kunnen, maar beperkte zich tot twee. Bij 15-14 was er nog niets beslist, hadden beide ploegen alle opties nog open. Bij 17-14 ging het de kant van Tornado op, bij 19-15 een beetje meer en op 22-17 was Tornado de baas. Een kill – block van Esmee en even later een tweevrouwsblok van Ilona en Bianca zorgden voor punten. Na de 23-19 pakte Tornado de 25-21 winst.

Met zeventien eigen scores en dit keer negen voor de Bevers gescoorde punten bleef Tornado ruim voor. Ilona pakte zes punten, Melissa vijf, Esmee drie. Bij de Bevers was Moniek drie keer succesvol, net als Sandra Valk.

Met 3-0 ging Tornado aan de leiding toen de Bevers counterden. Ze kwamen bij 3-4 op één puntje voor en verspeelden dat door een foutieve opslag. Marell Oude Avenhuis serveerde Tornado naar 8-5, Melissa Maat naar 13-6. De Bevers stond scorend droog en moesten het van ‘giften’ van Tornado hebben. Tornado daarentegen bleef rustig de puntjes maken, veel vanaf de buitenkant.  Na 17-13 deelden ze de volgende tikken uit. Via spectaculaire rally’s werden scores van de tegenpartij voorkomen, zelf konden beide ploegen maar met moeite in deze fase de punten op het scorebord krijgen. Toch liep Tornado uit naar eerst 20-13 en later 23-14. De gasten waren erg gul in die periode. Tornado sloot de set met 25-16 af.

Met negentien eigen punten en acht voor de tegenstander gescoorde punten was het overwicht in deze set ook erg duidelijk. Ilona, Melissa en Esmee scoorden alle drie vijf keer. De Bevers kwamen niet veder dan acht eigen punten, waarvan Sanne Mars er drie voor haar rekening nam.

De wedstrijdwinst was binnen na de 3-0, nu ging het nog om dat o zo belangrijke extra puntje. Want dat winnen betekende nog een puntje inlopen.

De Bevers wilde niet met lege handen vertrekken en dat was vooral in het begin van de vierde set duidelijk te merken. Sandra Valk, Lisa van Rossem, Karin Kleinherenbrink en Moniek Reimert scoorden vlot, en zorgden ervoor dat de Bevers bij Tornado in de buurt kon blijven en er na een 7-5 achterstand met 7-8 voorbij gingen. De teams bleven aan elkaar gewaagd, bij 12-12 was het nog gelijk, op 14-12 nam Jan van Uitert een time out voor de Bevers, na 14-13 sloeg Tornado toe. Tot aan die stand waren met name weer Melissa Maat en Ilona Reinerink erg trefzeker, ook Bianca Meijerink pakte via een omloopbal en een ace een paar punten mee.

Birke Kuipers serveerde Tornado naar 18-13, de Bevers kwamen nog een keer terug. In een alles of niets poging, en met assistentie van Tornado, lukte het hen om bij 21-20 de aansluitende treffer te maken. Met donder en geweld sloeg Ilona de 22-20 binnen, de tweede time out van de gasten volgde, Melissa serveerde daarna en ace voor 23-22, Romy Loohuis nam het voorlaatste punt voor haar rekening en Ilona gooide de deur hard in het slot. Met 25-20 zat de 4-0 en de vijf punten in de knip. En kon het Paasfeest beginnen. Twintig eigen punten maakte Tornado, ten opzicht van vijftien van de Bevers. Acht keer had Ilona Reinerink in deze set succes, zes keer Melissa Maat.

Resumé: Dik verdiende zege voor Tornado, dat nu weer mag hopen om van de p/d plek af te komen.