Vrijdagwinst levert Tornado 5 punten op

Aan het eind tellen alleen de punten. Die in de vier of vijf sets gemaakt werden en de daaruit voortvloeiende competitiepunten, die de Nevobo dan bij het subtotaal in de stand telt. Wat telt zijn de punten, ook zij die behaald werden met een mindere wedstrijd. Alles draait om de punten. Ongeacht de setstand, ongeacht het niveau in de set, ongeacht hoe de punten gescoord werden. De wedstrijd kun je snel vergeten, de punten blijven staan. En als je alle vier sets wint krijg je er vijf en de tegenstander nul.

En dat ging gisteravond in sterke mate op voor Tornado. De ploeg uit Geesteren hield vijf punten over aan het duel met Seesing Personeel | Orion II, maar mocht de handen met de winst in de vierde set dichtknijpen. Het was allemaal verre van fraai, maar wie rept erover als de volle buit in eigen huis is gebleven. En Orion II dan? Waarschijnlijk is de vrijdagavond niet de favoriete speelavond van de jonge ploeg uit Doetinchem, en de wedstrijd van gisteravond heeft er ook niet aan bijgedragen om dat te veranderen.

Tornado won met 4-0 via de setstanden 25-16, 25-15, 25-20 en 27-25. Dus met een totaal score van 102 vs 76. Drie sets kon Orion II het op geen enkele wijze spannend maken en bleef hun eigen aanvallende score ver beneden de maat, daarna leek het er in de vierde set op dat de gasten uit Doetinchem toch nog een setje zouden mee snoepen. Daar kon Tornado echter nog net op tijd een stokje voorsteken.

Orion II nam in de eerste set brutaal een 1-4 voorsprong, Trainer coach Gerjan Heerkes had bij die stand al een time out gehad en zijn ploeg krabbelde terug. Eerst naar 4-4 en na een 5-7 achterstand naar 10-7. Bij Tornado had Eline Meijer het vizier op scherp staan, de Orion punten kwamen van Mylaine van der Maas. Orion kon bij 10-9 en 11-10 de aansluiting behouden.

Bianca Meyerink serveerde de thuisploeg vervolgens naar 20-11, Orion liet het even passend afweten, ze kregen geen bal meer bij spelverdeelster Jade Veenstra, terwijl de Tornado meiden via Birke Kuijpers, Esmee Oude Avenhuis en een drietal aces van Bianca de punten erin rammelden. Na de 22-12 kon Orion II de stand nog naar 22-15 tillen, waarna Eline en Romy Loohuis de thuisploeg bij 24-14 op setpoint zetten. Orion serveerde de set uit, middels een foutieve opslag.

Setscores Tornado vs Orion set 1: Aanval 10/5, blok 2/3, aces 4/2 en tegenstander 6/9

Tornado had in de tweede set een betere start. Ze pakten een 3-1 voorsprong, die al snel naar 7-3 werd uitgebouwd. Maar ondanks de aanvallende machteloosheid van Orion II lukte het de gasten toch om het verschil bijna weer helemaal weg te werken. Tornado fouten zorgen bij 9-8 voor de aansluiting, ook op 10-9 en 12-10 was er alles nog mogelijk. Al zou Orion dan wel heel snel moeten gaan scoren, want van de tien punten hadden ze zelf er pas één via de aanval, één blokkerend en één via de opslag gemaakt.

Twee scores van Esmee Oude Avenhuis via de midaanval gaven de thuisploeg iets meer lucht bij 15-10, drie scores voor de tegenstander op rij zetten 16-12 op de borden, Mylaine van der Maas bracht het verschil op drie bij 16-13. De foutserve bracht Eline Meyer aan de opslag en na drie aces, scores van Bianca Meyerink, Romy Loohuis en Orion II stond er 24-12 als stand. Tornado gaf nog twee puntjes weg, 24-15, voordat Orion II er ook nog één middels een netfout uitdeelde.

Setscores Tornado vs Orion set 2: Aanval 11/2, blok 2/1, aces 4/1 en tegenstander 11/8

Orion II trok zich niks aan van de mindere tweede set. Die was na een minuutje in mineur weer vergeten, de knop ging om en in set drie namen ze via een kill block van Anne Overbeek en een ace van Jody Stevering vlot een 0-2 voorsprong. Helaas was het voor de ploeg van Anton Baars ook weer snel afgelopen met het voordelige verschil. Vier keer serveren, één foutserve en drie aces later stond het 4-2, de netfout maakte er 5-2 van, de foutserve 5-3 en een ace 5-4. Een periode lang was het dus alleen maar serveren, verder niks.

Orion II bleef bij tot 8-6, vier weggegeven punten en één daarvoor teruggekregen punt bracht de stand op 12-7. De 12-8 sloeg Jody vanaf de buitenkant binnen. Ze maakte ook de 13-10 en ondanks dat Orion niet echt imponeerde kon Tornado het niet voor elkaar krijgen om afstand te nemen. Bij 16-15, 18-16 en 20-17 kon het gewoon nog alle kanten op. Overigens kwam het zestiende punt uit de eerste echt mooie rally van de wedstrijd tot stand. Aanvallers en verdedigers gaven elkaar niks toe, het ging een tijdje over en weer, totdat het veld voor een Orion aanval net iets te klein was.

Maar om de set en mogelijk de wedstrijd nog naar ‘jouw’ kant te laten vallen moet je wel de punten scoren. En dat deed Orion dus niet, ze waren te afhankelijk van, terwijl de thuisploeg er nog wel een aantal met bestemming vloer kon afvuren. Met name de veel scorende Eline Meyer en Romy Loohuis zorgden voor het verschil naar 24-17. Orion capituleerde niet, krabbelde terug tot 24-20 en verder liet Tornado het niet meer komen.

Setscores Tornado vs Orion set 3: Aanval 10/5, blok 1/3, aces 4/4 en tegenstander 8/10

Tornado had de wedstrijdwinst binnen en als we naar de statistieken tot dat moment kijken, was daar ook helemaal niks op af te dingen. Blokkerend en via opslag aces deden de ploegen weinig voor elkaar onder ( 17 om 14) maar de aanvallende scores waren met 31 om 12 wel heel erg in het voordeel van de thuisploeg. Beide teams waren gul voor elkaar, waarbij Orion net een tikkeltje vrijgeviger was dan Tornado met 25 om 27 voor de tegenstander gescoorde punten. Zoals gezegd, de winst was voor Tornado, maar wie zou er met dat laatste setje vandoor gaan?

Orion toonde zich veerkrachtig, de meiden gaven de moed niet op en ook na drie ruim verloren sets pakten ze in de vierde set gewoon de draad weer op. Met de opmerking daarbij dat Tornado hen heel stevig in het zadel hield, tjonge wat waren ze gisteren gul in Geesteren. Met 5-1 was het eerste verschil snel gemaakt, maar bij 11-11 deed Orion weer helemaal mee om dat laatste puntje. En bij 12-14 en 14-17 hadden ze zelfs de betere papieren. Dat had Tornado helemaal aan zich zelf te danken, ze hadden al tien punten tot dat moment weggegeven.

Tornado kon terugkomen naar 16-17, maar twee aces op het goede moment van Jade Veenstra brachten Orion als eerste bij de twintig (16-20). Anton Baars moest na een score van de ingevallen Mariëlle Herwich en een ace van Romy Loohuis de time out in bij 18-20. En hij scoorde het punt voor de coach met de foutserve van Tornado. (18-21). Bij 20-23 was Orion kwee rake klappen van de winst af. Twee nog maar, nog maar twee, maar tijdens de wedstrijd was al wel gebleken dat het voor de gasten moeilijk was om rake klappen uit te delen.

En dat was nu weer het geval. Tornado pakte het initiatief en kwam door Esmee en Birke op 23-23. Een te gretige actie van Esmee werd daarna met ‘stelen’ beoordeeld, waarmee Orion dus op setpoint kwam bij 23-24. Foutserve voor 24-24 en daarna scoorde Eline Meyer de 25-24. Daarvoor had ze wel een drietal pogingen nodig op rechtsvoor, omdat Orion het punt niet verloren wilde geven. Jade Veenstra tikte de bal slim naar het Tornado achterveld en scoorde daarmee de 25-25. Foutserve voor 26-25, waarna Eline Meyer het laatste punt van de wedstrijd maakte.

Setscores Tornado vs Orion set 4: Aanval 12/8, blok 3/1, aces 2 / 4 en tegenstander 12/10

Tornado was in set vier een klein beetje door het oog van de naald gekropen, maar dat was in de vijfde set in de kantine geen issue meer. De vijf punten waren binnen, voor Orion II restte de reis huiswaarts naar Doetinchem met nul punten. Mooi dat aan het eind de gulheid ten opzichte van elkaar met 37 kadootjes voor elkaar in evenwicht was, waarbij de foutserve en de netfout met een totaal van 48 het heel goed deden. Tegoed, daar is nog wel het een en ander aan te verbeteren. Daar zullen beide coaches deze week nog wel een issue van maken, denken wij.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Tornado