Tornado’s Captain over de derby

Voor aanstaande zaterdag staat de gemeentelijke derby tussen Tornado en Dynamo op de volleybalagenda van de fan uit Geesteren en Tubbergen. Voor het eerst sedert twee jaar kunnen de teams hun krachten weer tegen elkaar meten. Moest Tornado de laatste jaren toekijken bij de Topdivisie derby’s tussen Krekkers en Dynamo, door de degradatie van de ploeg uit Tubbergen is de Eerste divisie derby weer in ere hersteld. En doen ze in Geesteren dus weer mee.

Bij Tornado is Ilona Reinerink al jaren een vaste waarde op de diagonaal positie. Dit seizoen is ze teamcaptain en met haar 25 jaar de ‘nestor’ van de piepjonge, gemiddeld iets ouder dan 18 jaar, ploeg. Op ons verzoek om een nadere (volleybal) kennismaking en een vooruitblik op de derby kwam het spontane antwoord “Uiteraard wil ik hieraan meewerken.”

We vroegen Ilona zich in 10 woorden aan de VoV lezers voor te stellen. Dat deed ze met “diagonaal, linkshandig, 25 jaar, sportief, fanatiek, rustig, doorzetter, sociaal, eerlijk en nuchter.” Ze volleybalt al sedert haar 6de. Waarom ze voor volleybal koos weet ze niet precies meer, maar volgens haar moeder wilde ze ‘heel graag’ op volleybal en vond ze andere sporten zoals handbal maar niets. En natuurlijk zaten de vriendinnetjes ook op volleybal, dat was ook een goede reden.

“Ik heb niet echt een specifieke wedstrijdvoorbereiding” zegt ze, als we haar vragen hoe ze zich op een duel voorbereid. “Meestal doe ik niet zo heel veel bijzonders voor de tijd. Maar als ik eens wat heb of op pad ga, heeft dit voor mijn gevoel geen invloed op hoe ik ga spelen. Ik heb ook geen vaste rituelen met sokken, elastiekjes, schoenveters of zo. Bijgeloof is ook niet echt mijn ding. Als ik eenmaal in de sporthal ben richt ik me op de wedstrijd. Thuis ben ik daar nog niet heel erg mee bezig.

Als team hebben we wel een aantal vaste ‘rituelen’ voor de wedstrijd zoals eerst wat met z’n allen wat drinken, dan de wedstrijdbespreking in de bestuurskamer, inspeel cd erop en dan langzaam aan beginnen met inlopen.”

Over de prestaties tot nu en de verwachtingen voor de rest van het seizoen vertelt ze: “De afgelopen wedstrijden hebben we redelijk wisselvallig gespeeld. Het gaat een beetje op en af. We hebben een aantal hele goede wedstrijden gehad, maar daar tegen over staan ook een aantal mindere. Als we als team wat constanter gaan spelen kunnen we een hele leuke pot volleybal laten zien. De kwaliteiten zijn er. Als we dit gaan doen verwacht ik dat we in het linkerrijtje kunnen eindigen.”

Op de vraag ‘Hoelang ben je chagrijnig na een nederlaag?’ antwoordde ze prompt “Dat ligt er aan hoe we verloren hebben. Als we echt een slechte wedstrijd hebben gespeeld, dan kan ik wel even balen na de wedstrijd. Maar als we eenmaal met z’n allen in de kantine zitten is dat gevoel meestal snel weer verdwenen. We laten ons het weekend zeker niet verknallen door een verloren wedstrijd, hoe graag we die ook hadden willen winnen.”

En dan waar het zaterdag eigenlijk allemaal over gaat. De derby tegen Dynamo.

VoV: “Ilona, wat verwacht je van de wedstrijd?” Ilona: “Derby’s zijn natuurlijk altijd leuk om te spelen. Er is dan meestal net even wat meer strijd dan bij andere wedstrijden. We willen heel graag winnen, maar dat zal zeker niet gemakkelijk worden.”

Op de vraag “Waar is Dynamo dan goed in?” weet ze prompt het antwoord. “Ze halen veel ballen van de vloer, ze spelen slim en ze geven het niet op. Dat zijn eigenschappen, die een team tot een moeilijk te kloppen tegenstander maken.” Een logische vraag is dan vervolgens “Welke troeven gaan jullie inzetten om hen af te stoppen?” Een even zo logisch antwoord is, want Ilona weet dat ze bij Dynamo ook VoV lezen en ze wil niemand wijzer maken dan die al is “Dat blijft nog even een verrassing en zal tijdens de wedstrijd wel blijken”

VoV: “Ilona, hoe schat je de krachtsverhoudingen in, wie heeft het betere team?” Helemaal in de underdog positie wil ze haar ploeg niet manoeuvreren, maar een beetje wel, al is haar visie niet zo erg onlogisch. “Gezien de ranglijst en het feit dat Dynamo afgelopen seizoen Topdivisie heeft gespeeld zou je zeggen “Dynamo”. Van hen winnen is nooit gemakkelijk. Maar wij hebben natuurlijk wel het thuisvoordeel en onze kwaliteiten moeten ook niet onderschat worden.”

VoV: Jullie hebben een jonge ploeg, gieren er al zenuwen door de keel of valt dat mee?” Ilona: “Van zenuwen binnen het team heb ik nog niet zo heel veel gemerkt. Misschien komt dat nog vlak voor de wedstrijd. Daarbij komt dat een beetje gezonde spanning niet verkeerd is. En ik voel nu nog niet zo heel veel van de onderlinge rivaliteit van Tornado en Dynamo. Ik ken niet al hun speelsters, maar het idee om zaterdag tegen de buurvrouwen te spelen levert wel strijdgevoelens op. Van de buren willen we nu eenmaal niet verliezen!”

Ilona bedankt voor je medewerking en uiteraard wensen we jou en je team veel succes toe. Maar als onpartijdig berichtgever lijkt ons de wens dat de beste mogen winnen op zijn plaats.

gh @ Vizier op Volleybal.