Tornado verliest en wint een puntje

Dat kon er na de wedstrijd Wevo vs Tornado uit de tweede divisie B bij de dames wel geconcludeerd worden, hetgeen tevens in kon houden dat als er geen puntje c.q. setje verloren was, de oogst voor de hekkensluiter twee puntjes zou zijn geweest. Maar of dat ook echt zou zijn opgegaan is nog maar de vraag, want na de 3-0 ontbrak het bij Wevo wel een beetje aan de ’haal binnen dat bonuspunt’ mentaliteit, terwijl Tornado haar kans rook en daar van volop profiteerde.

Wevo nam na vorig seizoen afscheid van Juliet Huisman (naar DeVoKo) en Nadja Hof (naar TV Nordhorn), bij Tornado is men druk bezig om een nieuw jong team te formeren, nadat ook daar de afgelopen jaren speelsters stopten en vele daarvoor gekomen speelsters ook weer vertrokken. In de stand tot nu resulteerde dat in een vijfde plek voor Wevo onder de nieuwe coach Jeroen Sanders, Matthijs Bult staat met Tornado laatste na negen wedstrijden.

Vooraf zou dus zomaar gedacht kunnen worden dat dit weleens een makkelijk middagje voor de ploeg uit Weerselo zou kunnen worden. Of het team dat zelf ook dacht weten we niet, maar in de eerste set hadden ze behoorlijk wat problemen met de vrijuit spelende gasten uit Geesteren, die eigenlijk vanaf het begin, mede door de Wevo foutenlast, de leiding pakten en dat heel lang in de set konden vasthouden.  De 0-2 van meteen in het begin werd met hand en tand verdedigd, toen Wevo er bij 9-9 eindelijk naast was, deelden Eline Meijer, Esmee Oude Avenhuis en Birke Kuipers rake klappen uit. Tornado liep uit naar 11-16.

Wevo moest bij 17-21 hoognodig in de achtervolging om nog een kans te maken op een positieve afsluiting. Trainer coach Jeroen Sanders vertelde nadien dat dit in dit seizoen al meerdere malen was gebeurd en steeds liep het goed af. Met Alice Harmelink aan serve ging Wevo aan het inhalen, Caroline en Suzanne Ganzeboom scoorden, Nicky Krabbe blokkeerde raak en Wevo draaide de stand naar 22-21.

Tornado gaf zich niet gewonnen, een blok van Esmee Oude Avenhuis en Jopke Schulte maakte gelijk, het ace van Eline Meijer zorgde voor 22-23, time out Wevo. De midaanval in het net zette Tornado op setpoint bij 22-24. Tornado kon de set echter niet afmaken, kwam ook nog met 24-25 voor maar het reeds door menigeen als gewonnen beschouwde puntje ging na 27-27 alsnog verloren. Wevo sloeg en serveerde zich naar 29-27 en 1-0. Wevo scoorde 23 keer voor zichzelf en 9 keer voor Tornado.

In de tweede set was Wevo van meet af aan bij de les. Tornado had moeite met scoren in de eerste helft van de set en kwam op grote achterstand nadat het tot 5-4 nog had kunnen aanklampen. Veel servedruk (5 aces van 8-4 naar 18-8) maakte het verschil. Na de 18-8 tussenstand ging het beter lopen bij Tornado.  De foutenlast ging naar beneden en het scorend vermogen omhoog. De tien punten verschil bleven tot 22-12 nog wel staan, maar de punten werden zelf gemaakt en waren geen gift van Wevo.

Wevo speelde sterk, viel zowel via midpositie als de buitenkanten goed aan en maakte de aanvallende scores van Tornado met eigen punten ongedaan. Na 22-12 trof Birke Kuipers een aantal keren, ook Joanne Maat pakte een puntje mee en het verschil werd tot 22-16 terug gebracht. De 24-17 werd door Eline Meijer nog 24-19, een foutserve tekende voor het laatste punt. Wevo scoorde 18 keer voor zichzelf en 8 keer voor Tornado.

De derde set was vanaf de eerste opslag tot het laatste door Nicky Krabbe gescoorde punt voor Wevo. De thuisploeg speelde met een extreem lage foutenlast (ze scoorden maar één keer voor Tornado) en was serverend en aanvallend erg drukvol. Tornado moest in deze set diep buigen, kwam via 5-1 met 10-3 en 16-6 achter. Het liep als een trein bij Wevo, Kelly Zwiers scoorde veel , maar ook Alice Harmelink liet zich aan het net niet onbetuigd.

Kelly Zwiers kwam bij 20-9 aan de opslag en gaf bij 24-10 pas weer af. Tornado kon nog twee puntjes meepakken (24-12) maar dat vormde geen enkel bedreiging voor de setwinst. Nicky Krabbe vond het daarna mooi geweeste en maakte het laatste punt, al deed ze er wel twee keer over voordat de bal ook echt telde. Wevo scoorde 16 eigen punten en gaf er 1 aan Tornado kado.

Na zo’n set en een 3-0 stand verwacht je eigenlijk dat het snel afgelopen is. Maar de flexibiliteit van Tornado verbaasde. Vanaf het begin deden ze weer volop mee en waren gewoon gelijkwaardig aan de thuisploeg. Romy Loohuis schoot ineens met scherp en de punten bleven vallen. De 7-6 achterstand werd omgebogen naar 11-12 en vanaf dat moment domineerde Tornado, mede omdat Wevo een hattrick aan punten weggaf naar de 13-16 tussenstand.

Willen, moeten en kunnen moet dan samen komen om het bonuspunt alsnog veilig te stellen, maar een van deze drie grootheden ontbrak bij Wevo. We kunnen eigenlijk niet benoemen welke, zeker is wel dat Tornado de winst rook en de geur ervan met elk puntje sterker werd. Bij 15-18 was het verschil nog steeds drie punten, bij 16-21 stonden er ineens vijf in het voordeel van Tornado op de bordjes en bij 17-24 waren dat er zeven. Wevo fouten en scores van onder andere Eline Meijer en Romy Loohuis brachten de setwinst steeds dichter bij. Op 18-24 haalde Birke Kuipers het gewonnen puntje binnen. Tornado scoorde in deze set 18 keer voor zichzelf en 3 keer voor Wevo.

gh @ Vizier op Volleybal. Tornado.