Tornado vergeet bonuspunt te pakken

Vorige week in Kampen was het voor Tornado tegen Reflex in de vierde set ‘net niet’. De winst was volgens Bartje al binnen toen ze nog weer uit handen werd gegrist. Het vermeende matchpoint kon in de ogen van de scheids geen goedkeuring krijgen waarna Reflex alsnog een puntje sprokkelde. Gisteren tegen Sneek3 was de 4-0 eigenlijk al in het midden van de vierde set in kannen en kruiken. Tornado stond met 3-0 en 17-10 voor, toen het bonuspunt voor een prima wedstrijd hen nog door de vingers glipte. En daar waren ze zelf ‘schuld’ aan, nu was niet de scheids maar zijzelf en Sneek3 de boosdoeners.

Tornado wil graag met veel druk serveren en dan de aanval van de tegenpartij aan het net smoren. Dat zo’n voornemen heel goed kan uitpakken voor wat het aantal aces betreft, bleek gisteren wel, dat er dan ook het een en ander mis kan gaan door foutieve opslagen is een logisch gevolg ervan. Als de balans per saldo maar positief is. Wat vertellen de cijfers daarover?

Via de opslag scoorde Tornado 21 punten middels aces voor zich zelf en lieten ze er 17 bij Sneek3 aantekenen voor ballen die uit gingen of in het net belanden. Verder konden ze uit de servepass, via een dankjewel score, nog 4 punten laten aantekenen. En wisten ze 6 keer een kill blok tegenover de aanval van Sneek te zetten. Voor Sneek waren die cijfers 1 ace, 10 foutserves, 1 dankjewel score en 6 blokpunten. Per saldo dus een voordeel voor Tornado van totaal 16 punten. Aanzienlijk dus. Bianca Meyerink werd de ‘queen of aces’ Zij alleen maakte 8 aces.

In de eerste set deed Sneek3 tot 8-10 prima mee. Tornado maakte wat veel fouten in die periode, maar kon dat middels scores van Esmee en Ruth Oude Avenhuis steeds redelijk wegwerken. De score van Ilona Reinerink bracht Bianca Meyerink aan serve op 9-10 en dat hebben ze geweten bij Sneek. Passend lukte er niks meer, de ene na de ander ace kon genoteerd worden en pas bij 17-11 gaf Bianca weer af, in de volgende serve beurt maakte Marèll Oude Avenhuis er 22-12 van, ook daarin twee aces. Daarna maakten de ploegen er een foutenfestival van en blokkeerde Ilona de 25-13 tegen de vloer. Twintig eigen scores liet Tornado aantekenen, tegen 6 van Sneek.

In de tweede set kon Sneek beduidend minder lang bijblijven. Bij 5-1 had Tornado al een behoorlijk gaatje geslagen, en dat liep via 10-4 naar 14-7. Ilona Reinerink en Romy Loohuis zorgden voor de eigen punten. Sneek counterde naar 14-11 middels Elze Alons en Antsje Cnossen, de time out van Gerjan Heerkes op die stand stopte de serie. Via 17-11 werd het 22-13. Een paar slordigheidjes van Tornado lieten Sneek nog tot 22-16 bijkomen, waarna de ploeg uit Geesteren de set met 25-16 afmaakte. Ilona Reinerink, 7 punten, en Romy Loohuis, 5 punten, waren de meest scorende speelsters in deze zet bij Tornado, dat 18 keer voor zichzelf scoorde. Antsje Cnossen maakte er 5 van de totaal 8 die Sneek er voor zijn rekening nam.

Tot 19-17 ging het in de derde set redelijk gelijk op. Weliswaar stond Sneek nooit gelijk of voor maar ze bleven in de schaduw volgen. De tussenstanden 4-3, 9-8, 12-11, 16-14 brachten de stand bij 19-17. Opnieuw was Ilona Reinerink erg trefzeker. Esmee Oude Avenhuis tikte vanaf de midpositie de 20-17 binnen, daarna serveerde naamgenote Marèll Tornado naar 23-17, alvorens met een foutserve af te sluiten. (23-18). Tornado kreeg dat kadootje ook meteen weer terug (24-18), waarna de voor de opslag erin gekomen Marèll Maathuis deed waarvoor ze ingevallen was. Een ace serveren en de stand op 25-18 brengen. Met 3-0 was de winst voor de ploeg uit Geesteren binnen.

In set vier deed de foutenlast Tornado de das om. Zelf scoorden ze 12 keer voor Sneek en kregen er maar ‘schamele’ 3 puntjes voor terug. Het festival begon bij 17-12, tot toen was Tornado nog maar 3 keer in de fout gegaan. Tot 17-12 was er eigenlijk niets aan de hand. De 4-0 uitslag werd al in potlood genoteerd, toen de thuisploeg vlot via 4-0 en 11-3 naar 16-6 en 17-10 uitliep. Opnieuw was er veel servedruk en scoorde de Tornado aanval consequent. Tekenen van herstel bij Sneek kwamen er na de inhaalrace van 16-6 naar 17-10 en 18-15. Elze Alons en Martzen Deinum scoorden er vrolijk op los, een stevig handje geholpen door Tornado. Na 21-18 luidde een foutserve de nederlaag in. Spelverdeelster Maureen van de Schoot serveerde Sneek ineens naar 21-25.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Rudy van ’t Rood.