Tornado neemt op karakter 2 punten mee uit Friesland

In het carnavalsweekend mocht de Geesterense ploeg een uitwedstrijd spelen in het Friese Sneek. Dat andere teams uit naburige gemeenten dat dan weer niet hoeven in verband met optochten en verdere festiviteiten is op zijn minst vreemd te noemen…..

Maar goed, als je dan toch die kant op moet, dan wil je er ook het beste van maken! Tijdens het schrijven van de voorbeschouwing leek het er op dat we voltallig zouden kunnen afreizen, echter kregen we bij een mooi oefenpotje in en tegen Emmen een tegenvaller te incasseren. Eline Meijer kreeg bij een van de laatste punten last van haar knie en dat lijkt wat langer te gaan duren. Ook onze spelverdeelster Marèll Oude Avenhuis is nog niet helemaal 100% hersteld en dus konden we niet iedereen inzetten.

Dan begint de wedstrijd tegen de Eredivisie reserves van VC Sneek. Tot aan 15-15 is het spelletje in evenwicht en laten we zelfs al kansen liggen om op voorsprong te komen. Dan zitten we even vast in een rotatie en loopt Sneek heel gemakkelijk naar de eerste setwinst van de middag 25-18.

In set twee doen we niet eens zo heel veel verkeerd, maar laat VC Sneek even zien, wat het inhoudt om een geboden kans direct te verzilveren. Wij kregen geen bal aan de vloer en de Friezinnen scoorden er lustig op los: 25-08. Meegereisde toeschouwers begonnen de tas al weer in te pakken en de jas aan te trekken. Kansloze missie, zo leek het…..

Even de koppen bij elkaar na de tweede set. Zo weggespeeld worden is nooit leuk, dat waren we wel met elkaar eens, maar alleen dat constateren is niet genoeg om ook werkelijk iets te veranderen. Wat doen we dan op trainingen anders? En afgelopen donderdag in Emmen?

De opstelling werd tactisch omgezet en Marèll begon deze set met de spelverdeling. Passend bleven we beter overeind en met name Romy Loohuis en Danique Hutten organiseerden de aanvoer zo goed, dat we aanvallend meer mogelijkheden kregen. De hoofdblokkeerders kregen door de omzetting ook beter vat op het spelletje en konden we zowaar directe blokpunten gaan tellen.

Zowel Bianca Meyerink als Esmee Oude Avenhuis knalden er drie naar de vloer in deze set. Melissa Maat lobde en ragde de Friese verdediging steeds vaker zoek en natuurlijk hebben we altijd Ilona Reinerink achter de hand. Of het nou aan het net is, of vanaf de 3-meterlijn, de scores begonnen aan de lopende band binnen te rollen. En dan win je zomaar set drie met 17-25 en hebben we een wedstrijdpunt veroverd. Het kan dus wel! Op de tribune waren de jassen al weer uit.

In set vier namen we een grote voorsprong, de Friese talenten leken wat van slag. Op 2-9 hadden we ons maximale verschil. Even later doorbraken we een serveserie en stond het 9-11. De Sneker meiden hadden het vertrouwen terug en ook serverend zetten ze meer druk op onze passlijn. Die wankelde echter niet en de aanvoer bleef goed verzorgd. VC Sneek kwam voor, maar wij beten vast. Verder dan twee punten liepen ze niet weg. 15-14 werd 17-15 en op 21-20 kon het nog twee kanten op. Zit er nog meer voor ons in?

Een driemeter aanval van Ilona denderde binnen de lijnen, de Friesche Vlag ging echter omhoog. Twijfel bij de arbiter, die besluit de vlagger te volgen. Consternatie aan onze kant en de volgende bal gaven we cadeau. Sneek kwam op 24-21 en heeft drie matchpoints…..

Een kill – block van ons gaf een adrenalinestoot en Bianca Meyerink schoof naar de servicelijn op 24-22. Een ketser op één en we stonden op 24-23. Weer een blokpunt en we halen adem: 24-24 en we leven nog! Sneek sloeg de volgende aanval in de buurt van de achterlijn tegen de grond. Wij denken ‘uit’, de vlagger dacht weer wat anders en weer een matchpoint tegen, maar ook die werd weggewerkt. Op 26-25, 27-26 en 29-28 kreeg VC Sneek in totaal zeven matchpoints, we weerden ze allemaal af. Op 29-30 krijgen we een setpoint en die lange rally wonnen we: 29-31!

Wat een slopende set! Daarmee heb ik eigenlijk ook de tiebreak al verwoord, want de pijp was echt leeg aan onze kant. We scoorden nog zeven punten, maar meer zat er deze middag niet in. De wil wel, maar VC Sneek liet het spel van de eerste twee sets weer zien en was goed bij de les.

Resumé: Na twee sets kansloos aan de kant staan en dan anderhalf uur later met twee punten van het veld stappen. Wat een karakter en vechtlust hebben we laten zien deze middag! En na de derde set was ook ons eigen spelletje herkenbaar aanwezig, maar dat waren we ook hard nodig.

Het publiek kon wel een douche gebruiken na afloop, een wedstrijd met veel spanning en sensatie in de vooral de vierde set, maar ook met een verdiende winnaar. Een pluim gaat ook naar het arbitrale duo van deze middag, dat in de hectische fase van set vier het hoofd koel hield en over de gehele wedstrijd goed heeft gefloten. Met twee punten in de tuk weer terug naar Geesteren: Het carnaval begon vroeg op de zaterdagmiddag!

Wedstrijdverslag van Gerjan Heerkes, trainer coach Tornado. Foto website VV Tornado)