Tornado kijkt terug op een geslaagde 7e editie van het Herman Smienktoernooi

Dynamo wint Herman Smienk toernooi
Dynamo Tubbergen is er gisteren in Geesteren met de hoofdprijs van het Herman Smienk toernooi vandoor gegaan. De ploeg van Johan Booyink, uitkomend in de 1ste divisie , wist de laatste wedstrijd, hetgeen tevens de finale was, bij de poulewinnaars tegen ikwilvanautoaf.nl / DeVoKo voor zich te beslissen. Tornado toonde zich ook dit jaar weer een prima gastheer voor de acht genodigde teams. De organisatie was goed voor elkaar en ook aan de inwendige mens was gedacht.

De teams speelden hun wedstrijden in drie poules van drie teams. Na de poulefase werden de plaatsingswedstrijden gespeeld. De nummers één speelden voor een plek op het podium. De nummers twee voor de vierde tot en met de zesde plek en de nummers drie om niet met de rode lantaarn opgescheept te worden. Vermeldenswaardig is nog wel dat alle wedstrijden in een 2-0 uitslag eindigden, hetgeen erop lijkt te duiden dat er bij de totaal 18 gespeelde wedstrijden steeds één team duidelijk de betere was.

De poulefase:

Op veld drie speelden in de poulefase Dynamo Tubbergen, Peelpush II en Dio Bedum tegen elkaar. Dynamo was met twee keer 25-22 te sterk voor de ploeg uit het hoge Noorden, het team uit het Zuiden kreeg 18 en 17 punten mee. In de Noord vs Zuid confrontatie won Zuid via 12-25 en 20-25. Eindstand 1> Dynamo, 2> Peelpush II en 3> Dio Bedum.

Op veld twee kwamen Krekkers, Prisma Worx Stravoc en thuisploeg Tornado in actie. Krekkers won van Tornado (20-25, 18-25), maar verloor van Stravoc (20-25, 19-25), dat op haar beurt weer van Tornado verloor (20-25, 17-25) . Allemaal zoals reeds gezegd 2-0 uitslagen. Op basis van gescoorde en tegen gekregen punten werd Krekkers poule winnaar, kwam Tornado op plek twee en Stravoc op de derde plaats. De verschillen waren minimaal.

Op veld één speelden DeVoKo, Set-Up 65 II en Donitas II voor een plek in de ‘kampioenspoule’. DeVoKo begon met een 2-0 zege op Set-Up ’65 II, dat niet volledig was. De 17-22 stand voor DeVoKo in de eerste set kon de ploeg van Hans Löwik nog tot 21-22 inlopen, op 21-24 serveerde DeVoKo fout, maar in de volgende rally maakte Daphne Giesselink het af. In de tweede set nam DeVoKo na 18-17 afstand. Via 23-18 werd het 25-19.

In de wedstrijd daarna won Donitas II met 23-25 en 19-25 van Set-Up ’65 II, zodat het duel tussen de ploegen uit Groningen en Denekamp de poulewinnaar moest gaan opleveren.

DeVoKo opende met een sterke serie opslagen en dwong Donitas II bij 5-0 al in de eerste time out. Het verschil bleef groeien (via 14-7 naar 19-8). Vanaf dat moment kwam Donitas veel beter in het spel en haperde de servepass bij DeVoKo. Met onder andere drie aces op rij kwam Donitas II terug naar 20-17, maar kon daarna niet meer bedreigend worden. Setstand 25-19.      

De tweede set toonde aanvankelijk eenzelfde spelbeeld. DeVoKo liep uit naar 8-2, Donitas II counterde terug naar 8-7, vanaf dat moment ging het tot 16-14 redelijk gelijk op, met wel steeds een paar punten voordeel voor de Denekampers. Na 22-18 serveerde Ellen Stevelink de set uit, het laatste punt middels een ace.

DeVoKo sloot de poule als eerste af, Donitas II werd tweede en Set-Up II derde.

De plaatsingswedstrijden:

Set – Up II, Stravoc en Dio streden om de plaatsen zeven tot en met negen. Niet de rode lantaarn mee naar huis nemen was de inzet van deze driekamp. Daar slaagden Stravoc en Set-Up ’65 II in. Dio ging met deze prijs vandoor. Zij verloren van beide tegenstanders met de setstanden 25-16 en 25-11. Het duel tussen Stravoc en Set-Up ’65 II leverde in de eerste set via 25-12 een makkelijk zege voor Stravoc op. In de tweede liep het even anders, toen duurde het tot 29-28 voordat de gasten uit Stamproy het winnende punt op het scorebord kregen.

Stravoc wordt dus zevende, Set-Up ’65 II achtste en Dio Bedum negende.

Donitas II, Tornado en Peelpush II gingen met elkaar het gevecht aan voor de eerste plaats naast het podium. Die was met twee 2-0 zeges voor de Groningers. Tornado kreeg 15 en 16 punten mee tegen hen, Peelpush II had er 18 en 22 toen Donitas II bij de eindstreep was. De partij tussen Tornado en Peelpush II eindigde in 2-0 voor de gastheren. Via 25-20 en 25-23.
Donitas II wordt vierde, Tornado vijfde en Peelpush II zesde.
Wie zou er op de hoogste trede van het schavotje komen? Krekkers, DeVoKo of Dynamo. Het werd in ieder geval een regionale strijd tussen twee topdivisionisten en een eerste divisionist.
DeVoKo en Krekkers, met voormalig trainer coach Marcel Veneklaas langs de lijn, openden het podium bal. Ellen Stevelink legde twee aces vlak achter het net, waarmee de stand op 4-0 kwam. Bij 6-6 was Krekkers er alweer naast en tot 11-10 bleef het gelijk opgaan. Op de serie naar 16-10, waarin enkele discutabele punten begrepen waren, had Krekkers geen antwoord. Dit verschil bleef staan. Via 21-16 won de ploeg van Henk Goor met 25-20.
Op 18-17 in de tweede set haalde Henk Goor zijn ploeg naar de kant. Blijkbaar hadden ze dat even nodig, want vervolgens liep DeVoKo naar 24-17, liet Krekkers nog tot 24-22 terug komen maar besloot toen dat het lang genoeg geduurd had en maakte de set af. Dus 2-0 winst DeVoKo.

Daarna won Dynamo met 25-19 en 25-23 van Krekkers. In de eerste set moesten ze daarvoor een 13-16 achterstand wegwerken en in de tweede was het verschil bij 6-12 nog groter. Een aantal series en een goed op dreef zijnde Manon Steggink hadden het verschil bij 15-15 weggewerkt. Bij 21-20 en 22-22 was het nog steeds spannend. Elisa Kalisvaart scoorde de laatste twee punten voor Dynamo

Zowel DeVoKo als Dynamo hadden dus met 2-0 gewonnen en hadden een puntensaldo van plus acht aan het begin van hun onderlinge wedstrijd. Dat waren de uitgangspunten voor de finale.

Dynamo stond vanaf het begin van de eerste set sterk te serveren, passend was het bij DeVoKo niet op orde (1-5). Met time outs op 7-11 en 10-18 probeerde Henk Goor de ploeg weer aan de praat te krijgen. Dat lukte ten dele. Loes Hassink en Emmy Heerdink verkleinden de achterstand naar 16-19, Op 18-24 wilde setpoint niet vallen voor Dynamo, dat lukte pas op 22-24 toen Elisa via het blok scoorde.
In de tweede set ging het beter tegen elkaar op. Tussenstanden 4-3, 8-9 en 10-12, time out DeVoKo. Op 11-15 opnieuw een time out voor de Denekampers. Jet Oosterheert kon even later de 13-17 en 14-18 binnenslaan, daarna nam Dynamo afstand naar 15-22. Lotte Kuipers scoorde met een ace de 17-22, en zonder dat Dynamo het waarschijnlijk wist stonden ze op kampioenspunt op die stand. De 17-23 van Manon Steggink betekende toernooiwinst ongeacht hoe de wedstrijd verder afliep. Die eindigde overigens weer in een zege voor Dynamo, met 19-25 bleven ze gisteren in Geesteren ongeslagen.

Dynamo wint het toernooi, DeVoKo wordt tweede en Krekkers derde.

Al met al kunnen alle teams terug kijken op een goede warming – up voor de competitie. De coaches hebben gezien waar volgende week nog aan gewerkt moet worden, waar de laatste puntjes nog op de i gezet moeten worden, voordat volgende week het seizoen van start gaat.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV / FIVB.