“Groene hel” verandert in “ZWART/GELE HEMEL”

Zo wil je eigenlijk elk weekend spelen: volle tribunes, fantastisch meelevend publiek en een meeslepende wedstrijd. Tornado Geesteren pakte in de hoofdstad van Noord Nederland de winst en zag zich door dit resultaat boven de rode lijn in de 1e Divisie A terecht komen. En dat voelt erg lekker, zo vlak voor de Feestdagen!

Het werd een gedenkwaardige dag voor Tornado Geesteren. Vroeg op de middag werd het platformteam van jeugdtalenten al ongeslagen kampioen in de Hoofdklasse A van de Regio Oost. Daarna reden we via Geesteren door naar Groningen, en onderweg gingen we met team eerst eten, dat weer voortreffelijk was verzorgd door onze hoofdsponsor Slagerij Hemmer.

We troffen het wel, deze laatste speeldag voor de winterstop, het was Veracles Vamiliedag in de Struikhal en daardoor was het gezellig druk. Aan zo’n familiedag doe je natuurlijk mee dus bij binnenkomst eerst een groene pet op en het Veraclesteam van mijn dochter Céline aangemoedigd!

Wedstrijden liepen allemaal uit dus in plaats van 19:30 klonk het eerste fluitsignaal pas ruim na acht uur. Het begin van de wedstrijd kregen we niet helemaal mee. Na een eerste time-out op 9-5 voor de thuisploeg, kwamen we op 13-12 bijna langszij. Een sterke serveserie van Marjan Duin bracht de Groenen in een keer naar 18-12 en liep Veracles (te) gemakkelijk naar de eerste setzege, ondanks een sterke servebeurt van Romy Loohuis tussendoor: 25-17 (1:0).

“Dit moet anders” hoorde ik al uit het team na de veldwissel. En daar konden Albert en ik ons wel in vinden. Marèll Oude Avenhuis, die deze week een uitnodiging kreeg om op 9-10-11 januari in Polen het WK Kwalificatietournooi met Jong Oranje te mogen spelen, startte met een sterke serveserie 0-4. Dit verschil konden we uitbouwen tot aan 11-17 door sterk te serveren en stilaan meer grip te krijgen op de aanval van Veracles. Op de service van Paula Veldman kwam de thuisploeg, frenetisch aangemoedigd door de eigen aanhang terug naar 15-17. De twee punten voorsprong werd via een sterke sideoutfasevan beide teams doorgespeeld tot 20-22. Een killblok van Esmee en Ruth Oude Avenhuis betekende de 20-23 en de beslissing in de tweede set: 22-25 (1:1).

Bianca Meyerink serveerde ons in de volgende set in een keer naar 0-6. Veracles trainer Paul Oosterhof bracht Alexandra Hogeveen in zijn team en die ontpopte zich tot veelscorende speelster bij de Groenen. Veracles kwam punt voor punt dichterbij, maar en pas op 20-20 was de stand in evenwicht. Tot aan die stand konden we van een prachtig volleybalgevecht genieten. Een rode kaart voor Veracles legde het spel even stil en leverde ons het 21e punt op. De ingebrachte Suzan van Nieuwland bleef koel en serveerde na het tumult goed en een denderend blok van Melissa Maat en Bianca Meyerink leverden ons de setwinst op: 22-25 (1:2).

Set vier begint niet scherp genoeg van onze kant. Komt het door de ontlading van het winnen van de spannende derde set, of zit het gewoon even tegen? Veracles opent sterk en neemt een 4-0 voorsprong. Marèll Oude Avenhuis, die net als vorige week in Warnsveld, naarmate de wedstrijd vordert sterker begint te spelen, brengt ons met een goede serie opslagen terug naar 4-4. Vervolgens is er een jojo effect inde vierde set te zien. Tot vier keer toe komt Veracles op een drie punten voorsprong en steeds weer komt Tornado Geesteren terug. Danique Hutten verdedigt steeds meer ballen en krijgt steeds beter grip op de gevarieerde groene aanvallen. 11-7 wordt 11-11, 16-12 wordt 17-16. Ook op 19-19 komen we langszij en lijken er over te gaan, met een prachtig blokpunt van Marèll Oude Avenhuis met Bianca Meyerink. Maar in plaats van 19-20 en de voorsprong voor ons constateert de arbiter een netfout en kont de thuisploeg op 20-19. In de consternatie er na volgt er een rode kaart voor een speelster van ons en is het in plaats van 19-20 ineens 21-19. Vervolgens loopt Veracles weg naar 23-19 en pakt de winst onder grote bijval van de tribunes: 25-20 (2:2).

Lijkt de “Groene Hel” toch haar naam waar te maken op deze laatste speeldag voor de Kerst?

Altijd spannend, een tiebreak. Wie is mentaal het sterkst? Wie durft te laten zien dat ie wil winnen en niet niet wil verliezen? Het gaat eerst gelijk op. Op 2-2 slaat Tornado Geesteren de eerst minibreak: 2-4. Eerste wissel bij de Groenen. Loes Boone weet Lotte Hess goed te vinden en op 5-5 staan we weer gelijk. Het publiek gaat staan en zingt aan een stuk door, echter kun je, als je goed luistert, merken dat de Geesterse supporters, kleiner in aantal, steeds meer geluid voortbrengen. Ilona Reinerink komt aan service en met twee aces en een mooie tactische bal van Melissa Maat komen we op 8-5 bij de veldwissel. We draaien naar de veldhelft met de supporters in de rug. Oorverdovend zijn de aanmoedigingen, maar Tornado Geesteren ruikt de eindstreep. Punt na punt serveert Ilona ons dichter naar de 15 en pas op 6-13 geeft ze het stokje weer af. De strijd is gestreden, want twee ballen later staat er een 7-15 (2:3) eindstand op het bord.

Dan volgt er een kippenvelmoment, als beide teams hun supporters bedanken: beide supportersschare geven samen een ovationeel applaus voor wat ze deze avond aan volleybalstrijd hebben kunnen aanschouwen. Uiteraard bedankt ik onze supporters voor de lange reis naar het hoge Noorden en hun ondersteuning, maar bedanken we ook het groene legioen voor de fantastische sfeer waar wij in gespeeld hebben: fantastisch!

De Groene Hel veranderde deze avond voor ons in een Zwart/Gele Hemel!
(Gerjan Heerkes, coach Tornado D1)