Dorpsvereniging

– Tornado is een echte dorpsvereniging met een gezellige clubsfeer. De bouw van een eigen sporthal (De Ransuil 1987) werkte hier positief aan mee.
De vereniging heeft 5 afdelingen;
– Senioren (NeVoBo)
– Recreanten
– Jeugd
– mini’s (vanaf 6 jaar) en
– 50+ groepen.

De oprichting – De oprichtingsdatum 18 februari 1969 is te danken aan de verjaardag van de pionier en tevens eerste voorzitter Alfons Leus. Met een voorliefde voor de volleybalsport benaderde hij enkele heren en legde daarmee de basis voor een volleybalclubje. Het eerste dames team kwam voort uit een gymclubje, dat na de gymoefeningen gewoontegetrouw een partijtje volleybal speelde. Na een jaar trainen werd de stap gezet om met 1 heren- en 1 damesteam aan de reguliere competitie deel te nemen onder de naam Volley G (van Geesteren). De kleurencombinatie zwart-geel is te danken aan twee bestuursleden uit het prille begin. De teams in de competitie spelden zo goed, ze schoten als het ware als een Tornado omhoog. Dit was voor de toenmalige voorzitter Leus de aanleiding om de naam Volley G te veranderen in Tornado. Ceciel Leus bracht als speelster van het eerste team haar enthousiasme voor het volleyballen over op de meisjes van de 5e klas (groep 7). Dat leverde het eerste minigroepje op. Een jongensafdeling kwam, na meerdere startpogingen, tot stand toen het eerste team stabiliteit liet zien in de leden.

Recreanten en competitie – De basis van de recreantenafdeling werd gelegd op een bruiloft. Hier ontstond een team die zich de ‘Abrahams’ noemde, later Super Heren. Dankzij ’Abraham’ Theo Meyer en Jan Kunkeler van Dynamo kwam in 1974 de gemeentelijke recreantencompetitie tot stand. Alleen Ootmarsum viel toen als enige deelnemer buiten de gemeente Tubbergen. De organisatie van de recreantencompetitie kwam na twee jaar volledig in handen van Tornado. Het toernooi is uitgegroeid tot een toernooi waaraan meerdere verenigingen uit de regio deelnamen. Door deelname van meerdere teams buiten de gemeente is de competitie na jaren Trimcompetitie Tubbergen overgegaan in Trimcompetitie Oost.

Wijkvolleybaltoernooi – Tornado groeide gestaag, doch de grootste groei kwam vanaf 1976. Herman Smienk, Theo Meijer en Herman Oude Voshaar, zetten een wijkvolleybaltoernooi op, een gouden greep. Tevens een goede promotie voor de volleybalsport. Het eerste trimdamesteam meldde zich aan na de 1ste toernooidag. Jaarlijks strijden de volleybalwijken nog steeds om de velbegeerde “bokaal”.
Hier gaan sportiviteit en gezelligheid hand in hand!

Ledenaantal – Het aantal leden blijft de laatste 15 jaar goed in balans. Zo’n 300 tot 350 leden maken deel uit van de club. Met de herenafdeling ging het helaas, na ook goede jaren, steeds meer bergafwaarts. Door onderbezetting was men genoodzaakt zich terug te trekken uit de NeVoBo competitie.

Kampioenschappen – Veelvuldig heeft Tornado kampioenschappen behaald. De promoties van Dames 1 van promotieklasse naar tweede divisie was daarbij heel opvallend. De jeugdafdeling doet het op alle fronten voortreffelijk dankzij een gedegen jeugdopleiding. In de Nederlandse Open Minikampioenschappen, Nederlandse Open Club Kampioenschap B, Nederlandse Gesloten Clubkampioenschap C, Kampioen Hoofdklasse C/B, liet Tornado vaak van zich horen en zien. Diverse jeugdspelers namen deel aan selectie- en steunpunttrainingen. Ook door deelname aan de Nederlandse districtskampioenschappen behaalden een aantal meisjes en jongens van Tornado de Nederlandse titel.

Hoogtepunten – Na negen jaar werden twee zelfstandige verenigingen, Recreanten en NeVoBo, in 1985 één vereniging na moeizame fusiebesprekingen. Hoogtepunten vormden ook de feesten en recepties bij kampioenschappen en promoties naar derde en tweede divisie.
Daarnaast was het 20 jarig bestaan van Tornado een pracht feest. Er werd onder meer een clinic gehouden met het toenmalig Nederlands Volleybalteam, volgens het Bancras-model, geleid onder Arie Selinger. Met onder meer Ron Boudrie, Edwin Benne, Ronald Zoodsma, Jan Posthuma en de nog zeer jonge Ron Zwerver. Ook de bekerwedstrijd tegen eredivisionist Volco Ommen was een topper. Ommen won met moeite.

Dieptepunten – Het overlijden van voorzitter Herman Smienk op 12 februari 2008, op 59 jarige leeftijd, was een grote schok voor Tornado. Zijn volleybalhart lag in zijn ruim 25 jaar voorzitterschap bij Tornado. Een groot gemis.